Hollantilaiset opiskelijat hurahtivat ringetteen

10.4.2022

Myrthe Tilleman ja Tenzing Dolmans tulivat Turkuun opiskelemaan ja löysivät ringetestä itselleen uuden harrastuksen.

Ringettepartio on houkutellut ringeten pariin uusia harrastajia. Suurin osa on joko jo ringetteä pelaavien lasten vanhempia tai jo aiemmin ringetteä pelanneita, mutta tällä kaudella joukkoon on saatu myös kansainvälistä väriä, kun hollantilaiset opiskelijat Myrthe Tilleman ja Tenzing Dolmans halusivat aloittaa ringeten.

Opiskelua ja Suomeen tutustumista

Kaksikko saapui Turkuun opiskelemaan neurotieteitä.

– Etsimme kansainvälistä tutkinto-ohjelmaa pohjoismaista. Olimme kuulleet paljon hyvää Suomen korkeasta elintasosta ja hyvätasoisesta koulutuksesta, joten olimme innoissamme kuultuamme, että pääsemme opiskelemaan Turun yliopistoon, kertoo Myrthe.

– Opiskelemme molemmat neurotieteen maisterin tutkintoa. Opiskelun ulkopuolella nautimme suomalaisesta opiskelijaelämästä, fiilistelemme luontoa ja koitamme perehtyä suomalaiseen elämään niin paljon kuin voimme.  

– Parasta tähän mennessä on ollut saunan ja talviuinnin yhdistelmä, mutta en voi olla mainitsematta Unican opiskelijalounaita enkä myöskään suomalaisten avuliaisuutta ja mukavuutta, kehuu Myrthe.

Pyörällä hallille

Turun lisäksi pariskunta on tutustunut myös muuhun Suomeen sekä Ruotsiin, jonne Turusta on helppo matkustaa. Myrthe ja Tenzing asuvat Turun ylioppilaskylässä, josta on mainiot kulkuyhteydet lähes kaikkialle kaupungissa, mutta myös luonto on lähellä. Pariskunta liikkuu paikasta toiseen pyörällä ympäri vuoden. Kupittaan jäähallille ylioppilaskylästä pyöräilee 15 minuutissa. Kun varusteita ei tarvita isoa arsenaalia, on kynnys harrastamiselle matala.

Ringeten pariin hollantilaiset päätyivät Myrthen hollantilaisen kaverin suosituksesta. Tämä oli tutustunut Helsingissä asuessaan ringetteen, ja kun Myrthe sitten etsi netistä tietoa, mitä mahdollisuuksia Turun seudulla olisi harrastaa jääpelejä, vastaan tuli Ringettepartio.

Iloa onnistumisista ja kehityksen näkemisestä

Laji on vienyt kaksikon mukanaan, sillä ringetessä on ollut helppo päästä alkuun

– On ollut tosi hauskaa! On ihan uskomatonta, miten taitavaa ja ketterää porukka on jäällä! Meillä päin harrastetaan vain pikaluistelua, johon ei kuulu nopeita pyörähdyksiä tai takaperinluistelua, joten meillä on ollut tekeminen oppia nopeita käännöksiä ja havainnoida siinä samalla kenttää. Tuohon kun vielä lisätään rinkula ja vastustajat, niin yhtäkkiä luisteluun tuleekin kaikenlaisia kommervenkkejä lisää. Ohi kiitävän renkaan kiinniT saaminen on todellinen haaste, kun samaan aikaan pitää kilpailla siitä muiden pelaajien kanssa, nauraa Myrthe.

Parasta pelaamisessa on se, kun spurttaa eteenpäin ja saakin syötön kiinni. Hyvää fiilistä saa myös siitä, kun kehittyy luistelussa, syöttämisessä ja vastaanotossa.

Taidoiltaan kirjava ryhmä houkuttelee oppimaan

Kaksikko on viihtynyt Ringettepartiossa mainiosti. Kehut ryhmää kohtaan ovat lähes ylitsevuotavia.

– Porukka on ollut tosi sopeutuvainen ja vastaanotto hyvä. He ovat olleet tosi kärsivällisiä ja ymmärtäneet meidän vähäisen kokemuksemme. On ihan huippua, että he antavat myös meille mahdollisuuden saada syöttöjä ja kuljettaa rengasta ja pääsemme pelissä jopa kokeilemaan maalintekoa. Kaikki ovat olleet meille kohteliaita. Tasoerot ryhmän sisällä ovat tosi kirjavia, ja se tekee ryhmästä hyvän oppimisympäristön.

Kaksikko suosittelee lämpimästi ringeten kokeilemista kaikille, jotka nauttivat luistelusta ja joukkuepeleistä, vaikka lajista ei ennalta olisikaan kokemusta. Harrastus on ollut niin antoisa, että he ovat luvanneet jatkaa pelaamista myös kaudella 2022–2023.