Ringettepartio laittaa renkaan ja kropan liikkeelle

6.9.2021

Matalan kynnyksen ringettetoiminnalle on ollut tilausta Turussa. Hiki virtaa, läppä lentää ja pelaamisesta nautitaan vailla suorittamisen paineita.

Keväällä 2019 päätimme hakea matalan kynnyksen liikuntatoiminnan käynnistämiseen opetus- ja kulttuuriministeriön hanketukea. Olimme jo pitempään pohtineet, miten voisimme lisätä tarjontaa aikuisille harrastajille, sillä uskoimme Turun seudulta löytyvän halukkaita pelaajia, kunhan sopiva vuoro ja toimintamalli olisi tarjolla.

Mitä ideoimme?

Pohja-ajatuksemme oli madaltaa kynnystä kokeilla ringetteä sekä jäähallissa että erilaisissa tapahtumissa. Turussa järjestetään vuosittain paljon liikuntatapahtumia ja kouluihin pyydetään esittelyjä verrattain usein. Meillä on ollut hyvät varusteet ja ohjelmat lasten lajikokeiluille, mutta aikuisten ja nuorten ajanmukaiset välineet sekä menetelmät puuttuivat.

Uskomme vahvasti, että matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksien lisääminen on tulevaisuutta, jonka avulla seuraan on mahdollista saada uusia, aktiivisia harrastajia. Niinpä seuran hallituksen kokouksessa muotoutui idea Ringettepartiosta (engl. patrol), jonka voisi kutsua paikalle, kun tarvitaan ringette-esittelyä. Ryhdyimme tuumasta toimeen ja lähdimme hakemaan hanketukea. Ringettepartion ideat olivat pähkinänkuoressa seuraavat

·       säännöllinen matalan kynnyksen vuoro nuorille ja aikuisille

·       ringettekokeilujen mahdollistaminen erilaisille ryhmille: tyky, polttarit, kaveriporukat ym.

·       lajikokeilujen järjestäminen erilaisissa tapahtumissa

·       piporingeten järjestäminen ulkojäillä

Ringettepartion perusvarustus on yksinkertainen: me tarjoamme mailat, renkaat, peliliivit ja ohjauksen, osallistujilla pitää olla luistimet, hanskat ja kypärä. Muistutamme myös huolehtimaan vakuutuksesta, koska sitä emme ota osallistujan puolesta. (HUOM! Kaudella 2021-2022 harrastajien on mahdollista hankkia myös vakuutuksellinen lisenssi.)

Mitä on toteutunut tähän mennessä

Hankerahoitus varmistui syksyllä 2019 sellaiseen aikaan, kun kaupungin jäävuorot oli jo jaettu. Käytännössä silloin oli mahdotonta enää löytää vuoroa, jolla olisimme voineet kokoontua koko kauden ajan. Näin ensimmäinen Ringettepartion vakiovuoro käynnistyi kevättalvella 2020 kuuden kerran kokeilulla.

Kokeiluvuorolla luistelimme noin puolet ja pelasimme jälkimmäisen puolikkaan, mutta osallistujien toiveesta kuluvalla kaudella alkaneella vakiovuorolla on pääpaino ollut pelaamisessa. Alkuun teemme aina jonkin lajitaitoja harjoituttavan lämmittelyn ja sen jälkeen pelaamme. 

Mukana on tähän mennessä ollut kokonaisuudessaan kolmisen kymmentä innokasta pelaajaa. Suurin osa on seurassamme pelaavien lasten vanhempia, mutta mukaan on löytänyt tiensä myös lajin parissa ihan uusia ihmisiä sekä sellaisia, joilla syystä tai toisesta on ollut pitempi tauko ringeten pelaamisesta. Toimintaan voi osallistua maksamalla Turun Ringeten jäsenmaksun (30 €) sekä harrastajille tarkoitetun lisenssin (vakuutukseton 10 €, vakuutuksellinen 50 €). Loput kulut on katettu hanketuesta. Meillä on kuitenkin vakaa usko, että hanketuen päätyttyä pystymme pitämään aikuisten vuoron käynnissä, vaikka harrastamisen kustannukset hiukan nousisivatkin.

Koronan vuoksi tapahtumien ja lajikokeilujen järjestäminen on jäänyt toistaiseksi tekemättä. Saimme kuitenkin hanketuelle jatkoa vielä nyt alkaneen kauden ajaksi, joten toimintaa on nyt tarkoitus laajentaa muiden suunnitelmien mukaisesti.

Millaisia kokemuksia on saatu?

Tähän mennessä Ringettepartio on saanut todella avoimen ja myönteisen vastaanoton. Innokkaiden vanhempien myötä toiminnan pariin on löytänyt yhä useampi aikuinen, ja monelle ringetestä on muodostunut joko vanhemman ja tyttären tai jopa koko perheen yhteinen harrastus.

Ringettepartio on opettanut osallistujille ringeten sääntöjä, tekniikkaa ja taktiikkaa ja auttanut huomaamaan ja havainnoimaan lajille tyypillisiä asioita. Uskomme, että jokainen ringettepartiolainen on melkoisen hyvä brändilähettiläs ringetelle, sillä treenejä odotetaan innolla.

Hyvien palautteiden ja aktiivisen kysynnän perusteella tulemme melko varmasti jatkamaan Ringettepartion toimintaa myös tulevaisuudessa, mikä tietysti on ollut yksi hanketuen saamisen edellytyskin. Tavoitteena on kehittää toiminnan tueksi nippu sellaisia harjoitteita, jotka tarjoavat eri tasoisille kokeilijoille sopivia haasteita, opettavat riittävästi lajitaitoja ja ovat mielekkäitä toteuttaa niin, että toimintaa pystyisi vetämään helposti ja luontevasti, kun ringeten perusosaaminen on hallussa.

Tässä osallistujien kokemuksia:

”Omat lapset harrastavat ringetteä ja olen itse mukana taustajoukoissa. Tykkään lajista tosi paljon. Se on vauhdikas ja viihdyttävä. Toiminnassa parasta on tutustua muihin mukana oleviin ihmisiin: vanhempiin, valmentajiin ym. Tietysti samalla oppii myös lajista enemmän, esimerkiksi sääntöjä. Hiki ja liikunta on aina hyvästä.”


”Lähdin mukaan, koska olen ringette-wannabe. Tyttären esimerkistä vaihdoin kaunot hokkareihin noin pari vuotta sitten ja sillä tiellä ollaan. Hieno laji alkaa pikkuhiljaa aueta, ja höntsäporukka on mukava. Meillä tämä on koko perheen yhteistä aikaa. Parasta on valtaisa hiki ja onnistumisen riemu, itsensä ylittäminen. Rinkulan perässä liikkuu huomaamattaan.

Olen huomannut, että ringette näyttää helpolta, kun sen osaa, mutta kun pitäisi toteuttaa itse, niin ei olekaan enää niin iisiä. Pelissä on helppo huutaa tytöille, että luistele, luistele. Ringette on ehdottomasti taitolaji. Vielä kun saisi laukauksen lähtemään ja osaisi sirklata niin, ettei huomaa sitä. Tai että jalat toimisi samaa vauhtia pään kanssa.

Aluksi treenien jälkeen oli vähän ristiriitaiset fiilikset, kun muut ovat niin hyviä, mutta sisulla mennään. Kävely tuntuu höntsän jälkeen niin keveältä. Ja siis on hienoa, että voi oppia jotain liikunnallista uutta vielä yli 45-vuotiaana.”


”Olen nuoruudessani ollut paljon jäällä ja parikymmentä vuotta sitten lopetin kylmiltään ja lopullisesti. En ole sen jälkeen juuri luistellut, mutta tyttären harrastuksen myötä into pelaamiseen on taas herännyt. Olen lähes koko ikäni pelannut joukkuelajeja ja ringette on erittäin mielenkiintoinen sellainen. Viivan yli syöttäminen on loistava idea!

Pidän siitä, että tämä on matalan kynnyksen toimintaa. Aina ei tarvitse heti ilmoittautua sarjaan ja ruveta harjoittelemaan kuvioita. Voi ottaa rennosti ja nauttia pelaamisesta ilman suorittamisen paineita. Eli pitää hauskaa! Olen oivaltanut ringetteä lisää. Pelaamisen kannalta ainakin sitä, miksi ”koko ajan pyöritään maalin ympäri” ja ”älä vaan liu’u siinä vierellä, vaan luistele”. Näitä ymmärtää nyt paremmin, kun tekee itse ihan samoja juttuja.

Treeneistä tulee pelkkiä hyviä fiiliksiä ja vahvoja hengästymisen tunteita. Olen niin paljon treenaillut porukalla ja kikkaillut nättejä kuvioita, niin tämä tuntuu hyvin kotoisalta, vaikka tossut ovatkin vaihtuneet luistimiin ja pallo rinkulaksi. Odotan aina sunnuntain jäätä, koska se on samalla ainoa ns. hengästymisliikunta viikossa.”


”Höntsä on aina pellehyppy tuntemattomaan. Oli pakko tarttua tilaisuuteen. Parasta touhussa on porukka, erilaiset ihmiset, joita ringette yhdistää. Vielä haluaisin oppia riisumaan luistinsuojat ennen kuin menen jäälle. Treenien jälkeen fiilikset ovat hartaat, huojentuneet ja karnevalistiset.”

Juttu on ilmestynyt aiemmin Ringetteliiton julkaisemassa Ringettelehdessä.